Do góry

JA Piękna – Magazyn kosmetyczny

Jak stosować hydrolat? Właściwości wody kwiatowej

Hydrolat nawilża skórę, łagodzi ją i odżywia. Można go stosować zamiast toniku bądź mieszać z olejkiem, serum lub żelem hialuronowym. Co to jest hydrolat i jakie ma właściwości? Jak stosować hydrolat oraz dobrać go do cery problematycznej, na przykład tłustej lub wrażliwej?

Co to jest hydrolat?

Hydrolat to inaczej woda kwiatowa lub roślinna, ale nie toaletowa, z którą bywa mylony (woda toaletowa służy do perfumowania). Hydrolat to woda, która pozostaje po produkcji olejków zapachowych. W procesie destylacji para wodna wchłania nierozpuszczalne w wodzie drobiny olejku eterycznego, który po ochłodzeniu jest od niej oddzielany. Pozostała woda, do której przeniknęły rozpuszczalne cząstki roślinne i niewielkie (0,02-0,5%) ilości olejku eterycznego, to właśnie hydrolat.

Hydrolat ‒ właściwości

Hydrolat należy dobrać do rodzaju i stanu cery. Najsłynniejszy pozyskuje się z róży damasceńskiej i jest on szczególnie polecany w przypadku przesuszonej skóry. Dzięki zawartości antocyjanów i kwasu galusowego działa antyoksydacyjnie i oczyszczająco oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Wodę z płatków róż można używać zamiast toniku lub nasączyć nią waciki i położyć na powiekach na 10 minut. Taki kompres niweluje cienie pod oczami.

Z kolei z kwiatów słodkiej pomarańczy otrzymuje się hydrolat pomarańczowy. Jest on bogaty w hesperydynę o działaniu antyoksydacyjnym i wzmacniającym oraz w naturalną betainę o właściwościach nawilżających. Woda z kwiatów pomarańczy ujędrnia dojrzałą skórę, a zmęczonej i szarej dodaje blasku. Ponadto nawilża i łagodnie tonizuje oraz wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne. Z tego powodu jest polecana w przypadku rozszerzonych naczynek.

Jak stosować hydrolat?

Chociaż hydrolat ma delikatniejszy zapach niż olejek eteryczny, z którego powstaje, ich woń może się diametralnie od siebie różnić. Aby nie dać się zaskoczyć, warto na początku kupić małe opakowanie hydrolatu. Jeżeli stosujemy go zamiast toniku, powinnyśmy spryskać nim twarz, szyję i dekolt rano i wieczorem. Czekamy chwilę, aż skóra wchłonie wodną mgiełkę, a jego nadmiar ścieramy kosmetycznymi płatkami.

W przypadku cery alergicznej warto rozcieńczać hydrolat z wodą w proporcji 1:1.

Hydrolat do cery tłustej

Niezastąpiona w pielęgnacji cery tłustej jest woda oczarowa, którą otrzymuje się z kwiatów lub drzewa oczaru wirginijskiego. Hydrolat oczarowy oczyszcza i ściąga rozszerzone pory, zmniejsza wydzielanie sebum oraz poprawia ukrwienie; to zasługa garbników zawartych w roślinie. Ponadto woda oczarowa obkurcza naczynka krwionośne, dlatego sprawdza się w pielęgnacji cery naczynkowej.

Z kolei hydrolat lawendowy, otrzymywany w wyniku destylacji kwiatów lawendy wąskolistnej, zawiera kwas rozmarynowy i ursolowy oraz garbniki. Jest szczególnie polecany w przypadku skóry ze skłonnością do stanów zapalnych i z nadprodukcją sebum. Hydrolat lawendowy skutecznie odświeża cerę i poprawia napięcie naskórka, a w efekcie nadaje skórze zdrowy połysk oraz wygładza ją i uelastycznia.

Hydrolat do cery wrażliwej

Odpowiednio dobrany hydrolat zapobiega pieczeniu, łuszczeniu się i podrażnieniu skóry. Woda różana redukuje zaczerwienienia i poprawia ogólną kondycję cery. Hydrolat lawendowy działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia i regeneruje uszkodzenia. Z kolei woda bławatkowa jest bogata w sole mineralne i polifenole, dzięki którym łagodzi podrażnienia spowodowane depilacją i solarium. Za to woda oczarowa, ze względu na dużą zawartość garbników, sprawdza się w roli płynu pielęgnacyjnego do ciała po oparzeniach słonecznych.

banner

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *