Jesienna maseczka z dyni – jak zrobić?
Nie od dziś wiadomo, że jesień to doskonała pora roku na przeróżne zabiegi kosmetyczne. Twarz nie jest wystawiana na światło słoneczne, opalenizna powoli znika, można rozjaśniać przebarwienia i wygładzać zmarszczki. Jesień to także pora, w której pojawiają się warzywa z dużą dawką witamin i substancji odżywczych. Możesz je wykorzystać do zrobienia naturalnych kosmetyków. Jednym z nich jest dyniowa maseczka. Oto sposób jej przygotowania.
Składniki maseczki z dyni
Składniki, z których zrobisz maseczkę, znajdziesz na targu (dynia), w lodówce (mleko), w kuchennej szafce (miód) i w sklepie kosmetycznym (olejek kokosowy). Opcjonalnie dodać możesz jedno żółtko. Ugotuj miąższ dyni: do maseczki potrzebne ci będą dwie łyżeczki miąższu; z pozostałego zrobić możesz zupę. Dodaj po pół łyżeczki miodu, mleka i olejku kokosowego. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i nałóż na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu. Po upływie 15 minut maseczkę zmyj ciepłą wodą. Na koniec zastosuj lekki krem nawilżający.
Maseczka z dyni – właściwości
Dynia posiada wiele cennych witamin i składników mineralnych. Należą do nich między innymi: witaminy A, C, PP i te z grupy B (B1 i B2), magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Ponadto dynia jest bardzo dobrym źródłem białka i błonnika.
Mleko to nie tylko produkt spożywczy. Już Kleopatra korzystała z mlecznych kąpieli. Jakie właściwości posiada ten składnik? Mleko zmiękcza i wygładza naskórek, posiada działanie oczyszczające, opóźnia procesy starzenia się skóry.
Miód zawiera mnóstwo witamin, minerałów oraz substancji leczniczych oraz odżywczych. Ma właściwości antyoksydacyjne, ściągające i zwężające pory skóry, nawilżające i wygładzające. Miód jest naturalnym antybiotykiem; pomaga w łagodzeniu podrażnień, goi rany.
Olejek kokosowy posiada właściwości wybielające, wygładzające i nawilżające. Ma działanie antybakteryjne, zawiera liczne kwasy tłuszczowe. Co więcej zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny SPF 10.
Dodaj komentarz