Do góry

JA Piękna – Magazyn kosmetyczny

Olejek jojoba – właściwości i zastosowanie

Olejek jojobaOlejek jojoba pozyskiwany jest z krzewu rosnącego w Ameryce Środkowej. Ziarna tej roślinki w połowie składają się z 50% ze składników tłuszczowych, a po wytłoczeniu ich na zimno uzyskuje się olej w żółtym kolorze o charakterystycznym orzechowym zapachu. Olej jojoba przechowywać należy w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Produktu nie wolno wystawiać na działanie promieni słonecznych oraz narażać na działanie wilgoci.

Dlaczego olejek jojoba jest tak skuteczny w pielęgnacji skóry twarzy i ciała? Produkt zawiera składniki zbliżone do tych, które występują na powierzchni skóry ludzkiej. Substancje te odpowiadają za nawilżenie, pielęgnację i ochronę. Dodatkowo olejek jojoba łatwo aplikuje się i szybko wchłania, nie pozostawiając tłustych śladów. Co zawiera olejek jojoba? W jego skład wchodzą między innymi: skwalen, nasycone i nienasycone alkohole, kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, E i F.

Olejek jojoba polecany jest do każdego rodzaju skóry, nawet do skóry tłustej i mieszanej. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego może zmniejszyć wydzielanie sebum i zredukować świecenie się skóry. Ponadto produkt zawiera witaminę E, która regeneruje skórę i działa antyoksydacyjnie. Olejek jojoba można stosować także na skórę suchą i wrażliwą. Produkt nawilża, zmiękcza i łagodzi stany zapalne skóry. Dodatkowo wygładza, odżywia, chroni przed wolnymi rodnikami i promieniowaniem słonecznym oraz spłyca niewielkie zmarszczki. Olejek jojoba może być stosowany do pielęgnacji skóry rąk, paznokci i okolic oczu.

Olejek jojoba można wykorzystać także jako kosmetyk pielęgnujący włosy i skórę głowy. Nałożony na pasemka nabłyszcza i wygładza je oraz chroni przed działaniem promieni słonecznych i innych szkodliwych substancji pochodzących ze środowiska zewnętrznego. Produkt wmasowany w skórę głowy, odżywia cebulki włosów, sprawiając, że pasemka są wzmocnione i zdrowsze. Olejek jojoba niweluje również łupież i łojotok skóry głowy. Można stosować go jako maseczkę na zniszczone włosy lub rozdwojone końcówki.

banner

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *